Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
  • IV Wólczyński Spływ Kajakowy 2017

    "Ach jak przyjemnie kołysać się wśród fal" chciałoby się śpiewać. IV Wólczyński Spływ Kajakowy można uznać za udany i przechodzi powoli do historii. Pogoda dopisała, kajakarze również...

    Czytaj więcej
  • Wólka w Łazienkach Królewskich

    W dniu 23.07.2017 roku mieszkańcy Wólki Kikolskiej oraz Zapiecek wybrali się na wycieczkę do Warszawy. W programie był koncert Chopinowski pod pomnikiem Chopina w Łazienkach Królewskich ...

    Czytaj więcej
  • Wólka sprzed lat

    Jeśli posiadasz stare fotografie przedstawiajace Wólkę z dawnych lat prześlij je. Posłużą one do stworzenia unikalnej galerii, dzieki której będziemy mogli zatrzymać czas z tamtych lat.

    Czytaj więcej
  • Czyn społeczny

    Wspólna praca w pocie i znoju, połączyła pokolenia by jak za lat minionej epoki budować swoją Ojczyznę.

    Czytaj więcej
  • Dożynki 2019

    W dniach 7-8 września 2019 r. odbyły się gminno-parafialne dożynki w gminie Pomiechówek.

    Czytaj więcej
  • Wólka w XIX w.

    Pan Wiesław Milewski, który pochodzi z Wólki Kikolskiej nadesłał fotokopie dokumentów swoich przodków z XIX w. i opowiedział ich historię.

    Czytaj więcej
Dzisiaj jest: 7 Marzec 2021    |    Imieniny obchodzą: Paweł, Tomasz, Felicyta

swieconka2017 01m        W Wielką Sobotę o godz. 9.40 w świetlicy wiejskiej odbędzie się święcenie pokarmów . Pokarmy, które zanosimy do poświęcenia, mają nam zapewnić przez cały rok płodność, obfitość, zdrowie i dostatek.
Co powinno znależć się w koszyczku:

 

  • Chleb – podstawowy pokarm, który dla chrześcijan jest najważniejszym symbolem, przedstawiającym ciało Chrystusa (dawniej jego miejsce zajmowała pascha). Gwarantuje pomyślność i dobrobyt. Do święcenia odkrawamy kawałek z chleba, który będziemy jeść podczas wielkanocnego śniadania.
  • Pieprz i sól – wykorzystuje się je do przyprawienia jajek oraz innych potraw, które jemy podczas wielkanocnego śniadania. Czarny zmielony pieprz w święconce nawiązuje do gorzkich ziół, które dawniej Żydzi dodawali do charosetu (rodzaj sosu). Robili to na pamiątkę ciężkiej, niewolniczej pracy przy produkcji cegieł w Egipcie. Natomiast sól dodaje potrawom smaku, chroni przed zepsuciem i ma właściwości oczyszczające. Kiedyś wierzono, że potrafi odstraszyć zło. Bez soli nie ma życia. Dla chrześcijan symbolizuje sedno życia i prawdy, stąd też mówimy o „soli ziemi" – tak Jezus nazwał swoich uczniów, wybrańców.
  • Jajko – zapewnia płodność. Symbolizuje życie i choć weszło do święconki najpóźniej, najbardziej kojarzy się ze Świętami Wielkanocnymi. Do koszyczka wkładamy jajka ugotowane na twardo. Dla ozdoby można dodać także wydmuszki i kolorowe pisanki.
  • Chrzan – korzeń chrzanu symbolizuje krzepę i siłę. Ma przynieść nam dobre zdrowie. Wzmacnia właściwości pozostałych potraw, które są w wielkanocnej święconce. Najlepiej, gdy korzeń chrzanu święcimy w kawałku. Później kroimy go na cienkie plasterki i częstujemy nim biesiadników. Jednak współcześnie najczęściej święcimy starty chrzan.
  • Ser – oznacza przyjaźń, porozumienie między człowiekiem a przyrodą. Gwarantuje zdrowie i rozwój stada domowych zwierząt: krów, kóz i owiec, od których pochodzi.
  • Wędlina – najczęściej szynka albo kiełbasa, czyli głównie wyroby z wieprzowiny. Przynosi zdrowie, płodność i dostatek.
  • Ciasto – pojawiło się w koszyczkach dość niedawno. Jest znakiem umiejętności i doskonałości. Nie chodzi tu o gotowe wypieki i słodkości. Zgodnie z tradycją musi to być kawałek ciasta domowego wypieku, najlepiej drożdżowej baby.