18 lutego 2015 r. w Magazynie rolniczym w TVP ukazał się reportaż dotyczący tradycyjnych wyrobów mięsnych i wędliniarskich, chwalący ich walory smakowe i zdrowotne. Dlaczego wspominamy o tym programie na łamach strony internetowej naszego sołectwa? Odpowiedź jest bardzo prosta - bo jak się okazało Wólka słynie z wyśmienitych wyrobów wędliniarskich.
Podczas regionalnego finału XIV edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów, jury wybrało najsmaczniejsze potrawy oraz najlepsze regionalne produkty żywnościowe. W kategorii "Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego," wyróżnienie otrzymała: Kaszanka wiejska zgłoszona przez Małgorzatę Kwiatkowską – Wyroby Wiejskie Regionalne z Wólki Kikolskiej. To dzięki wyrobom Pani Małgorzaty mogliśmy gościć telewizję regionalną w naszej Wólce. Za sprawą programu, okiem kamery, mogliśmy zajrzeć do "małej fabryki" Państwa Kwiatkowskich. Oko widza cieszył przez kilka minut widok pysznie uwędzonych szynek, boczków i kiełbas. Szkoda tylko, że obecna technologia nie pozwoliła realizatorom programu, przekazać widzom towarzyszącego tym pysznościom zapachu, o smaku już nawet nie wspomnając.
Miło zobaczyć i usłyszeć, że i w Wólce Kikolskiej są osoby, które kultywując tradycję regionalnych wyrobów mięsnych, potrafią wyruszyć z nimi na podbój regionalnych rynków konsumenckich.
Link do materiału wideo TVP.PL Agrobiznes 18.02.2015